Wednesday, May 12, 2010

Cum să încurajezi corect pirateria de jocuri

Să zicem că eşti român şi că vrei să cumperi un joc. Să zicem că aşa ţi s-a pus ţie pata sau că nu mai vrei să tragi de pe oDC sau de pe torrentz.com sau că vrei să susţii industria sau că vrei tu să ai un joc original în casă sau că i-ai luat XBox lu' fi-tu şi acum urlă după jocuri sau că etc. Să zicem.

De unde cumperi? Nu te duci pe la magazinele astea mai mari, gen Diverta sau Media Galaxy? Păi ba da, că ştii că au şi jocuri de vânzare. În plus, sunt nişte magazine recunoscute, care se respectă, poţi cumpăra cu încredere de acolo. Sau dacă nu cumperi, te duci măcar să te orientezi.

Ajungi în magazin, iei un joc de pe raft, treci pe la casă, îl plăteşti şi pleci de acolo zâmbind şi mândru că te duci acasă cu un joc original - toată chestia nu durează mai mult de 10 minute (hai 2 ore dacă vrei să o lălăi pe acolo). Singura problemă din toată faza asta e că magazinul şi-a bătut joc de tine. La modul grav, nu oricum. Şi asta pentru că tocmai ai cumpărat un joc la un preţ de 4-5-6 ori mai mare decât în mod normal.

Na nişte exemple concrete:

La Diverta, Command & Conquer: Red Alert 3 pentru XBox costă 259,90 RON. Pe shopto.net, costă 9,25 Euro (5,75 jocul + 3,5 taxele poştale). La un Euro de 4,3 RON, asta înseamnă aproape 40 RON (bine, suma exactă e 39,755).

La Media Galaxy, Fallout 3 pentru XBox costă 199,90 RON. Pe shopto.net, costă 19 Euro (15,5 jocul + 3,5 taxele). Deci aproape 82 RON.

La Altex, Call of Duty: Modern Warfare 2 costă 239,90 RON. Pe amazon.co.uk îl găseşti de la 29 de lire (27,46 jocul + 1,5 taxele). Aproape 150 RON (la o liră de 5 RON).

Desigur, lista asta ar putea continua. Dar pe scurt, ce fac magazinele din România e bătaie de joc. Nu ştiu câţi cumpără jocuri de la ei şi nici nu mă interesează. N-am luat niciodată jocuri din magazinele astea şi nici n-o să iau, deci nu mă afectează. Şi chiar nu mă pasionează ce scuze au. Dar să zicem că eşti român şi vrei să cumperi un joc. Decât să-l iei de la magazinele din România, orientează-te şi cumpără-l de pe net. Sau mai bine piratează-l. Ăia care au făcut zile întregi de overtime ca să-l poţi tu juca vor înţelege.

3 comments:

  1. Si totusi de ce e asa ieftin pe shopto.net?

    ReplyDelete
  2. pentru ca atat costa in mod normal. aia mai scad din pret pe masura ce trece timpul, pentru ca "jocul nu mai e next-gen", a trecut hype-ul sau pur si simplu "it's so last year".

    ReplyDelete
  3. indeed! mai poti incerca si pe tntgames

    ReplyDelete

Bagă mare:

Note: Only a member of this blog may post a comment.