Friday, January 01, 2010

Uhm, taxi?

4:15 AM, noaptea de Revelion, o intersecţie oarecare din capitală (cu "c" mic, că aşa merită). Maşinile zburdau năstruşnice în toate direcţiile în timp ce Gogu Kaizer căuta un taxi. Centralistele ba spuneau că nu au maşini, ba nu răspundeau. Singura variantă rămasă era făcutul cu mâna. După vreo 10 minute opreşte un nene:

- Ohai, la mulţi ani, astea, sunteţi liber? Vrem să ajungem în locul X.
- Aa, face cam 30 de lei până acolo.

Puţin bulversat şi convins că nu a înţeles bine - pentru că o cursă până în locul X nu are cum să coste atât - , Gogu Kaizer se gândeşte că acea cursă costă de fapt 3 RON şi că nenea taximetristul nu vrea să se obosească pentru suma asta.

- Treij de mii? Vă dau o sută, ffs.
- Nunu, costă trei sute de mii, zise nenea taximetristul clipind rapid din ochi.
- Ua? Sunt 6 km până acolo, nu face mai mult de 10 RON. De 30 RON pot să fac drumul ăsta de trei ori. Sau pot să iau trei taxi-uri: eu mă duc cu unul, îmi pun geaca într-altul, iar pe-al treilea îl trimit în direcţia opusă, aşa, că pot.
- E, asta e, spuse el rânjind.
- Lol, chiar că asta e.

După 5 minute a oprit un alt nene pe care nici măcar nu l-a interesat destinaţia. A zis "Hai sus!" şi a pornit (şi maşina, şi aparatul de taxat). Cursa a făcut, într-adevăr, vreo 10 RON. Nenea ăsta a fost taximetrist - a oprit, a luat clientul, a întrebat despre destinaţie, a pornit aparatul de taxat şi a tăcut dracu' din gură tot drumul. Ce poţi să vrei mai mult?

În cele 5 minute de stat pe bară până la venirea celui de-al doilea taximetrist, Gogu Kaizer a avut timp să vadă cum 4 alţi clienţi s-au urcat în maşina primului taximetrist. Toţi 4 au coborât după 10 secunde. 4 curse pierdute. Înţeleg că e noaptea de Revelion şi că nu-ţi place că lucrezi. Înţeleg că, totuşi, vrei să profiţi de asta şi să scoţi mai mulţi bani într-o noapte decât ai scos în tot restul anului. Dar de ce rahat te caliceşti? De ce nu se poate să fie o situaţie în care câştigăm amândoi? Pentru că oricum aveam de gând să îţi dau mai mult decât făcea cursa. Numai nu-mi impune tu suma.

Dar, pe sistemul "fraier nu e ăla care cere, fraier e ăla care dă", mai mult ca sigur că individul respectiv a găsit un client mega-darnic, care să-i dea triplu pentru o cursă. Aşa că hai salut, 2010! Până acum, nu eşti deloc diferit de fratele tău mai mic mai mare, 2009.

9 comments:

 1. Cine dracu te pune să lucrezi în mega noaptea pooli dacă nu ai chef, şi prin atitudinea ta persiflezi ideea de liber-profesionist. Ăstă era fan Tatu....nu formaţia prezentatoarea Mihaela Tatu. şi văzând de prea multe ori De 3 ori femeie a zis că face şi el de 3 ori mai puţine curse dar de 3 ori mai mulţi bani.

  ReplyDelete
 2. Dacă taximetriştii ar constitui o rasă, m-aş declara rasistă!!!!
  Nu mai suport ce se întâmplă în capitală (cu c mic) în ultima perioadă. Suni la toate companiile şi niciuna nu are maşini şi dacă găseşti unu pe stradă, "are aparatul stricat". Ai noroc că ţi-a cerut 30 Ron, mie mi-a cerut 150 ron pe o cursă de maxim 25 Ron! Şi ca bonus, o invitaţie (impertinentă) la cafea...băga-mi-aş picioarele!
  Majoritatea, apropo, nu au niciodată să îţi dea rest, iar ăia care au, oricum ţi-o zic pe faţă că "numai atât îmi dai?"
  Nu cred că urăsc arabii sau ţiganii cum urăsc majoritatea taximetriştilor (din fericire mai sunt încă şi excepţii...)

  ReplyDelete
 3. deci genial headerul ala, u gotta teach me teh trick. dau refresh de 5 minute incoa

  ReplyDelete
 4. Teoretic vorbind, 2009 e fratele mai mare...

  ReplyDelete
 5. Asta-mi aminteste de cei trei baieti care de 4 ani de zile pazesc autogara militari si te duc oriunde la triplu pret !

  ReplyDelete
 6. eu nu stiu cum reusiti sa traiti in capitala zau

  ReplyDelete
 7. @ Aetana - ne-am obisnuit, ca tiganul cu scanteia :))

  ReplyDelete
 8. Eu ma declar mai norocoasa.In genere am avut bafta cu taximetristii si sper sa nu se schimbe treaba asta prea curand...sau niciodata, daca tot e sa aleg. :D

  ReplyDelete

Bagă mare:

Note: Only a member of this blog may post a comment.