Tuesday, March 25, 2008

Nişte unii care aleargă după o minge

Gogu Kaizer, de felul lui, nu le are deloc cu fotbalul. E paralel şi anti-talent. Un manelist ar zice că "anti-talent pe sistem anti-turbo", dar să nu intrăm acolo. Să pui un Gog [da, mă, păi, un Gog, doi Gogi] Kaizer să joace fotbal e ca şi cum ai pune un Moga să creeze muzică originală. Sau un Connect-R să vorbească [cel mult să cânte] în română. Nu e cu fotbalul şi gata.

Motivul pentru care Gogu Kaizer a hotărât că e momentul să abordeze subiectul "hai dă şi tu cu piciorul în minge pentru ca să se învârtă, ea, mingea, zic" este că peştele congelat nu se fierbe foarte bine din prima. Adică sâmbătă seara, Gogu Kaizer era la nişte prieteni, în ideea de a face schimb de linkuri între ei. Şi pentru că Relu e microbist, tv-ul era deschis la meciul dintre Poli Iaşi minus Cluj nuştiuce. Desigur, inevitabil, în pauzele de turnat Cico [nişte una sau mai multe băuturi carbogazoase cu sau fără alcool, intitulate generic Cico, pentru ca să nu bată la ochi, fiind, aşadar, la derută]. Aolo, iar faza cu punctul şi cu fraza neterminată. Ăsta nu mai ştie alte glume. Deja îmi vine să fac pe ea ceva de fază sau ceva pe ea de fază. Acuma va încerca să reia subiectul cu o frază care se vrea inteligentă. Deja sunt la al 800lea rând şi am uitat ce voia să spună. Hai du-te naiba, că închid pagina.

Între timp, Gogu Kaizer continua nevinovat ideea...
În pauzele de turnat Cico în pahar, Gogu Kaizer mai arunca un ochi către meci. Treptat, către final, deja se uita cu maxim interes şi cu nişte un fel de scârbă. Ceea ce jucau oamenii ăia acolo nu era fotbal. Era un fel de "eu chiar dau cu piciorul în minge şi, ocazional, îi mai fut una câte unui jucător random de la echipa adversă, eventual îi sparg nasul, poate îi scot şi un dinte". Când Gogu Kaizer era delicvent juvenil, fotbalul ăsta era interesant. Gogu Kaizer nu era microbist, însă urmărea ocazional câte un meci, fără să-i pese de cine joacă, unde joacă, de ce, cui, de ce nu sunt majorete, cât costă ceasul lui Mutu, de câte ori pe an face Chivu sex etc.

La un moment dat, fotbalul a fost un sport. La un moment dat, exista competiţie în fotbal. La un moment dat, o echipă de fotbal te convingea să-i fii suporter pentru felul în care juca, pentru respectul pe care îl arătau adversarilor când pierdeau sau pentru spectacolul pe care îl ofereau pe teren. Acum, fotbalul e o manea ieftină, compusă de un Moga cu burtă. Acum există acuzaţii, declaraţii, vieţi personale ale jucătorilor şi ură. Acum există incendii în tribune, jandarmi şi dinţi rătăciţi printre scaunele oaspeţilor. O mulţime de oameni se omoară între ei pentru că o mână de oameni dau cu piciorul într-o minge. "Ha, ha! fraiere, ţi-am spart capul, ţi-am zdrobit rotula şi ţi-am perforat plămânii pentru că echipa mea e mai tare decât a ta, ha, ha! şi tu ai zis că nu e, ha, ha!"

Adună toate astea şi înmulţeşte-le cu factorul "presa". O contribuţie la halul în care a ajuns fotbalul românesc astăzi a adus-o şi presa de specialitate, sub transparenta scuză că "asta vrea românul, asta îi dăm". Se pare că există pe undeva un "wishlist al românului", în care e precizată treaba asta. Şi să nu trecem cu vederea "...şi acum ştirile din sport", sintagmă ce ar trebui schimbată în "ştirile din fotbal". Deşi, şi aşa ar fi greşit, pentru că de fapt sunt ştiri despre Mutu şi chiloţii lui cu imprimeu de leopard sau Becali şi cele 10 moduri ale sale prin care poţi ajunge la împlinire sufletească.

Gogu Kaizer se aşează mai bine pe scaunul de la birou şi priveşte nepăsător la primul şi singurul articol despre arte marţiale şi violenţe nejustificate pe care l-a scris pe blogul ăsta. Bolborosind, constată cu stupoare că stomacul lui a învăţat să se lipească de "şira spinării" de gol ce e şi hotărăşte că mâncarea e mai cul decât fotbalul.

12 comments:

  1. Nenea, dacă faci abstracţie de mizeriile pe care cu atâta talent (pe sistem turbo) le-ai prezentat aici, fotbalul e un joc absolut perfect, simplu şi totuşi destul de complicat. Champions League ne tot arată asta. Pe la noi, în schimb...

    ReplyDelete
  2. ah, am uitat sa zic de Champions League. in rest, tocmai asta am vrut sa zic, zic.

    ReplyDelete
  3. Ţugurlan are dreptate. daca ignori schimburile de flegme carpatine, e chiar o placere sa urmaresti fotbalul. Mai ales meciurile din sempion lig' si cele din Anglia.

    Pasiunea pentru fotbal e oarecum asemanatoare cu cea pentru filme. Nu poti sa ignori peliculele cu de Niro, Pacino, fiindca paris hilton s-a gandit sa presteze si ea. Le bifezi pe cele cu cei 2 actori si le ignori pe cele cu patrupeda sus-zisa, care-s pulbere fina.

    ReplyDelete
  4. asa ma gandeam si io. chiar cul, desigur.

    ReplyDelete
  5. Lol. Daca faci abstractii de mizerii, flegme, barfe, tzarani etc o sa observi ca nu exista fotbal in Romania.

    ReplyDelete
  6. Nu înţelegi nimic!
    Eşti un fel de Gina Pistol al tribunelor, cu diferenţa că tu ai doar cartuşiera goală.
    Pai bine măi vanbastăn de Dristor, cum să vorbeşti tu despre minge când tu încă mai crezi că, virgulă, cornerul e diminutivul de la Cornel?!
    Da-ţi-aş o brichetă peste deaconisme şi decora-te-aş pe urmă cu un crampon de argint! O să te duc pe Old Trafford la un meci de FOTBAL şi pe urmă te voi silui să scrii aici cum a scris Eugen Barbu despre Cămătaru acum nişte ani când tu erai proiect de Kaizer: "M-ai învins, Rodioane!".
    Huo!

    PS: acest comentariul este un pamflet şi se eliberează numai cu prescripţia gogului.

    ReplyDelete
  7. ce frumos e sa vezi cum se agita barbatii cand e vorba de fotbal, aproape la fel de frumos ca atunci cand strigam "hai dinamo" in timp ce ma uitam cu stelisti la meci(sunt un fel de gigi contra pe la astfel de evenimente). subscriu la ce a zis forastgampescu si-mi amintesc si acum cu placere de unele finale de la mondiale si mai putin de bataia pe care era sa o iau de la bunica ca incepusem sa urlu prin casa de bucurie ca a dat italia gol. cat despre prestarea de lovit cu piciorul in minge m-am lasat dupa ce am reusit performanta de a interactiona "duios" cu gazonul si s-a lasat cu denivelari ale bostanului.

    ReplyDelete
  8. se mai joaca fotbal la noi ? unde?

    ReplyDelete
  9. adevarul e ca nu prea-ti mai vine sa razi daca te uiti la fotbalul de la noi. bravo GK pt post!

    ReplyDelete
  10. pai vezi c-ai intzeles fotbalul? cel romanesc, cel putzin...

    ReplyDelete
  11. ar fi mai spectaculos fotbalul de la noi daca ar reveni un pic la "radacini". ;)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_football
    si nici n-ar mai fi nevoie de arbitri, doar voie buna si oase tari, ce atitea reguli stupide cum e faultul si interdictia de a arunca cu obiecte...

    ReplyDelete
  12. toate ca toate...da' unde e semintele? :)

    ReplyDelete

Bagă mare:

Note: Only a member of this blog may post a comment.