Tuesday, August 10, 2010

Hannah Montana şi moartea speranţei

Dragă Gogule, Hannah Montana e o vedetă – o cântăreaţă adolescentă ce devine idolul tuturor adolescenţilor şi nu numai. Dar de fapt, dincolo de imaginea construită, e o liceancă la fel ca oricare alta. Acesta e personajul devenit “celebru” datorită unui serial pentru adolescenţi şi transformat în 2009 într-un lung-metraj produs de Disney.

În acest film, văzut recent, Hannah Montana părăseşte oraşul şi ajunge la ţară – în Crowley Corners, Tennessee – la bunica. Aici va trebui să uite de vedetisme şi să redevină fata normală – Miley Stewart. Dar pe lângă dragostea unui cowboy, apare şi un pericol: globalizarea – de fapt, construirea unui mol – ameninţă să distrugă “tradiţia” rustică şi “adevarată” a satului. Singura salvare este un concert care să aducă fonduri.

Iat-o deci pe Miley Stewart trebuind să redevină Hannah Montana pentru binele satului. Şi, împărţită între cele două personalităţi – adolescenta îndrăgostită de la ţară versus multiubita multcelebra vedetă –, chiar în mijlocul concertului, fata se decide să renunţe la imaginea de vedetă.

Io am văzut asta aşa: lumea normală, tradiţională e reprezentată de viaţa de la ţară – oameni simpli, viaţă simplă, oază de linişte, normalitate etc. Lumea cosmetizată e reprezentată de viaţa de pe scenă – oameni nebuni, cool, care se bat în magazine pentru o pereche de pantofi, o lume de smacuri şi imagini superficiale.

Ei bine, când fata vrea să renunţe la această viaţă superficială, de vedetă, în toată stupoarea dimprejur doar o fetiţă prinde glas, la fel ca acel copil din povestea lui Andersen care vede că împăratul e gol. Însă aici e total invers: fetiţa nu mai vrea adevărul, ci vrea falsul, imaginea, vedetismele – întoarcerea Hannei Montana.

De unde rezultă, dragă Gogu Kaizer, că dacă şi copiii au ales superficialităţile societăţii noastre hiperurbane, speranţa reîntoarcerii la o viaţă “mai normală” e dusă iremediabil.

Welcome to Disney World!

Trailer:

Articol scris de Dragoş Butuzea pe blogul lui Gogu Kaizer. Un fel de "guest post", doar că executat magistral.

9 comments:

  1. Ba, s-a terminat pr0nul de te-ai uitat la filmul asta?

    ReplyDelete
  2. Aaa, kkt, am vazut dupa ce am apasat "Post Comment" ca nu e scris de tine articolul. Fail. Stau jos, nota 2.

    ReplyDelete
  3. Still, cineva s-a uitat la chestia aia. Infricosator.

    ReplyDelete
  4. unde e Gogu Kaizer? we want Gogu Kaizer =( asteptam raspunsul lui la acest post

    ReplyDelete
  5. Ala pare a fi tac'su, Billy Ray Cirus (Don't break my heart...my eachy breaky heart...). Oricum, Hannah Montana nu-i asa de freaky ca Justin Bieber...

    ReplyDelete
  6. my god ! deci cineva se uita si la asa ceva .

    ReplyDelete
  7. Un exemplu de moralitate şi inteligenţă sclipitoare- demonstrate din plin în cadrul unui dans lasciv executat în faţa a milioane de adolescente frustrate. La fel de lascivă precum o salamandră decapitată.

    http://www.youtube.com/watch?v=IEz6UgrCGMo

    Doamne-ajută!

    ReplyDelete
  8. Promovezi Hanna Montana, Surorile Jonas?

    cah!!! baga si tu un Snoop!

    ReplyDelete

Bagă mare:

Note: Only a member of this blog may post a comment.