Tuesday, October 21, 2008

Practica-mi-aş şi n-am cui

Primul exemplu
În urmă cu doi ani, într-o noapte, un bărbat este adus la Spitalul Judeţean din Ghiciunde, la Secţia de Urgenţe. Cu o jumătate de oră înainte, se plângea că are probleme de respiraţie şi că simte o durere în centrul pieptului. La un moment dat a leşinat, dar şi-a revenit destul de repede. 20 de minute mai târziu stătea pe o bancă în sala de aşteptare a secţiei de urgenţe din spitalul mai sus amintit.

15 minute mai târziu, când doamna doctor aflată de gardă în acea noapte a terminat cea de-a doua cafea din program, l-a invitat în cabinet pentru a-l examina. După două minute, bărbatul iese din cabinet, urmat de doamna doctor. "Haide, domnule, serios acum, pentru aşa ceva veniţi la spital?" Se întoarce către familia bărbatului: "Lipsă de vitamine. I-am administrat un algocalmin şi o aspirină. Aveţi grijă să mănânce bine în următoarele zile".

Acele "următoare zile" l-au purtat pe bărbatul respectiv la Spitalul Sf. Ioan din Bucureşti, unde i s-au dat două palme peste ochi pentru simplul motiv că n-a venit mai devreme la un spital. "Crizele de angină pectorală duc la un infarct miocardic, domnule! Ai avut un preinfarct, lasă-mă cu lipsa ta de vitamine!". A fost internat şi operat. Astăzi zburdă liniştit cu o drujbă în mână printre copacii din grădina proprie.

Al doilea exemplu
În urmă cu două zile, seara, în urma absenţei din localitate a medicului de familie, o fetiţă de 6 ani este adusă la Spitalul Judeţean, la o secţie irelevantă. Febră, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare. După o examinare deloc grăbită, doctorul a ales un diagnostic satisfăcător: "E balonată". Deşi nu era foarte convinsă, mama fetiţei a acceptat oarecum ideea, şi asta mai mult pentru că "e doctor, probabil ştie el ce ştie".

A doua zi, însă, copilul nu se simţea deloc mai bine, după cum hotărâse dl. doctor de la Spitalul Judeţean. O vizită la medicul de familie, de data asta prezent, a "propulsat" familia în cauză la Spitalul Victor Babeş, din Bucureşti. Doctorii de aici au confirmat ce spusese şi medicul de familie: "Hm, oreion".

Concluzie
Ajungi să te întrebi: ce prefer - un doctor bun, dar care nu mă bagă în seamă decât dacă scot banu' sau un doctor incomensurabil de prost, dar care nu mă bagă în seamă decât dacă scot banu'? Asta nu e o generalizare, însă. Dar exemplele de mai sus (care sunt cazuri izolate) pot continua (tot cu nişte cazuri izolate) şi se poate şi mai rău. "Mai rău" în sensul că:
"Dorele, ai apendicită, trebuie să te operăm!"
"Dar, dom' doctor, eu m-am operat de apendicită acum 4 ani..."

16 comments:

  1. they suck si se stie. E urat, cand ai de ales intre profesionisti scumpi sau amatori gratuiti

    ReplyDelete
  2. Foarte nasoală situaţia.

    Vin şi eu cu un banc: un tip merge la doctor pentru nişte dureri. În consultă medicul după care cheamă un brancardier, spunându-i acestuia:

    - Du-l pe domnul la morgă.

    Îl pune brancardierul pe omul nostru care era paralizat de frcă pe targă şi îl duce la morgă. Pe drum pacientul îşi revine un pic din şoc şi-i spune brancardierului:

    - Ce faci domnule, şi dumneata eşti nebun ca şi doctorul? Nu vezi că n-am murit încă?

    La care brancardierul:

    - Încă n-am ajuns... :)):)):))

    ReplyDelete
  3. Am apreciat dintotdeauna simtul umorului la romani... totusi, e trist... cred ca multi dintre ei mor pentru ca doctorii sunt prost pregatiti, indiferenti, spagari, neoameni... Hai mai bine sa fim sanatosi...

    ReplyDelete
  4. daca a ajuns sa se intre la medicina cu 5... era clar ca numa incompetenti frustrati ajuns sa fie doctori :|

    ReplyDelete
  5. Mi-a adus aminte de Moartea domnului Lazarescu, cam asta incearca sa se arate si in film..

    Oricum, ar trebui sa invatam sa cerem intotdeauna si o a doua, a treia opinie.

    ReplyDelete
  6. Pai cine se mai inghesuie la medicina cand faci scoala sase ani si apoi ai un salariu de 700 de lei?? Nu e d emirare ca se intra cu asa medii mici.

    ReplyDelete
  7. Pai medicina e cea mai corupta facultate din bucuresti. De unde doctori buni, daca isi rezolva examenele cu 150-200 de euro?

    ReplyDelete
  8. Intradevar...si aici am trecut si eu prin acelasi lucru.Am facut analize de 3 ori intr'o singura luna.Doua mi'au zis ca am prea putin fier in sange,alta zicea ca am prea mult.E ca la "Vrei sa fii miliardar?" sau ce?

    ReplyDelete
  9. mai e unu care a fost adunat cu salvarea ca a cazut cu capul de bordura, dupa care dus la spitalul de urgenta floreasca dupa care asteptat acolo o ora pt radiografie dupa care dat pansamentu jos si pus unu tip mumie, fara radiografie ca-nu-e-nevoie trimis la neurologie unde i s-a spus "fii mai barbat", trimis acasa. Dupa doua saptaman la scoaterea copcilor scobit in creieri cu acu si bisturiu pt ca era un hematom (cheag) cat juma de cap. Si spre ghinionu medicilor inca traieste si scrie asta acum aici

    ReplyDelete
  10. eu am dat numai peste doctorite simpatice si destepte. E asa fun cand te suna la ora 3 un doctor sa-ti spuna ca fratele tau (geaman) e la urgenta si sa vii asap. Si ajungi disperata in noapte si-ti spune ca a lesinat fiindca a avut o cadere de calciu. Funz.

    ReplyDelete
  11. man, ai un blog tare si te felicit pt asta.

    dar n-ar fi rau sa stai departe cand e vorba de jucat in filme, ai fost cam penibil in filmul de la Teacher's Film Festival de aseara.

    imi place cum scrii, ramai la asta.

    ReplyDelete
  12. lol. eu chiar voiam sa-mi fac debutul in cinematografie cu filmul ala. si chiar credeam ca sunt super actor.

    dar la naiba, zic.

    ReplyDelete

Bagă mare:

Note: Only a member of this blog may post a comment.