Tuesday, January 16, 2007

Respect+incredere

Cineva din lista de messengereanu a lui Gogu Kaizer spunea "Cand cunosc un om, ii acord toata increderea mea. Daca ma dezamageste, inseamna ca nu e un om pe care il poti respecta".

Oarecum adevarat. Respectul si increderea stau la baza oricarei relatii inter-umane, fie de colegialitate, fie de prietenie, fie de orice. In conditiile in care tu consideri ca ai ajuns sa cunosti o persoana destul de bine astfel incat sa-i poti anticipa intentiile sau dorintele, ar trebui sa te intrebi cat de bine te cunoaste pe tine acea persoana. Daca tu esti inca o variabila nedefinita pentru acea persoana, atunci ar fi cazul sa te gandesti ca nici tu nu o cunsti asa de bine pe cat credeai. Reciprocitatea e o polita de asigurare. Nu da mai mult decat ti se da, pentru ca nici tie nu ti se da mai mult decat dai.

Intrebarea care il framanta pe Gogu Kaizer: cum iti poti da seama ca iti poti pune toata increderea in cineva pe care il cunosti de foarte putina vreme? Cateodata faptele nu spun totul. Ce trebuie sa faca un om pentru a-ti castiga respectul? Raportat la ziua de azi, devine din ce in ce mai dificil sa poti incadra pe cineva la categoria "prieteni". Se exclud de aici persoanele cu care ai crescut impreuna, cu care ai mancat din aceeasi farfurie si cu care mai stiu eu ce-ai facut.

6 comments:

  1. Wow Gogu Kaiser e serios...In legatua cu problema, nu stii daca omu ala te respecta,chiar daca ai mancat cu el din aceeasi farfurie. In timp datorita cailor pe care apucam in viata cel din fata ta se poate schimba sa ajunga mai bun sau mai rau ,mai avar, mai egoist...timpul e cel care le dovedeste pe toate.

    ReplyDelete
  2. Simplu. Ta duci noaptea peste el cu un topor/cutit/ceva ascutit in mana si manjit de ketchup pa fata. Daca rade e bun. Daca nu, oricum n-o sa mai vorbeasca cu tine

    ReplyDelete
  3. pai cam faptele-s modul de apreciere cel mai corect al calitatii unui om! dak prin fapte (concludente) dezamageste...

    ReplyDelete
  4. Asta cu prietenii e complicata...de obicei prietenii buni nu te dezamagesc dar exista si exceptii, genul de exceptii care chiar te fac sa iti infigi un cutter in frunte si sa incepi sa fluieri....

    ReplyDelete
  5. Eu nu cred ca poti ajunge vreodata sa CUNOSTI cu adevarat o persoana, in conditiile in care e destul de greu sa te cunosti pe tine insuti (Dar nu ma bag in chestii dinastea socratice ca neuronul meu mai are putin si cedeaza.. nervos:))
    Cred ca, mai degraba, omul tinde sa isi formeze o imagine despre o anumita persoana, imagine care e mai mult sau mai putin apropiata de realitate dar rareori (in cazuri fericite), sau niciodata nu coincide cu aceasta.
    In momentul in care persoana respectiva actioneaza sau reactioneaza altfel decat ar fi de asteptat (conform imaginii formate), intervine dezamagirea.
    Datorita naturii mele sinucigase :), atunci cand patesc astfel de chestii, prima persoana in care sunt tentata sa dau cu paru' sunt eu insami.Cine m-a pus sa am incredere?
    Apoi, ma inarmez cu o doza (ne)sanatoasa de umor, indreptat tot spre persoana mea, si o iau de la capat.
    Pentru noile cunostinte recomand totusi incredere cu lingurita.
    Cat despre respect.. hm.. Oare nu calitatea de fiinta umana ne obliga si in acelasi timp ne ofera dreptul de a respecta si de a fi respectati? Altfel, zic eu ca salutul si strangerea de mana s-ar transforma in pasnice lovituri de maciuca.
    In forme mai adanci si specifice de respect nu ma bag, ca sunt chestii subiective.
    (Hm,chestia asta chiar INCAPE aici???)

    ReplyDelete
  6. Gogu a cazut in cap? "Nu da mai mult decat ti se da, pentru ca nici tie nu ti se da mai mult decat dai", Drull inca mai rade si se simte darnic

    ReplyDelete

Bagă mare:

Note: Only a member of this blog may post a comment.